Pješačka tura po nacionalnim parkovima Hrvatske

Hrvatska – tamo gdje se Mediteran, planine i ravnice sjedinjuju u jedinstvenom spletu prirodne ljepote pa unutar samo sto kilometara možete iskusiti uzbudljivo isprepletanje različitih krajolika. Iako mala zemlja, Hrvatska se može pohvaliti bogatstvom različitosti i očuvane prirode, od mora do ravnica, a sve u skladu sa stoljetnom poviješću i tradicijom što je čini jedinstvenom i egzotičnom destinacijom. Zemlja ima osam nacionalnih parkova: Brijuni, Kornati, Krka, Mljet, Paklenica, Plitvička jezera, Risnjak i Sjeverni Velebit.

Program

Dan 1: Dolazak i transfer u Zvečaj

Mrežnica, pješačka tura, planinarenje, razgledavanje, Nacionalni parkovi, Hrvatska Zvečaj je malo selo pokraj rijeke Mrežnice, nedaleko od autoceste, koje povezuje hrvatski glavni grad Zagreb s morskom lukom Rijeka. Dočekat ćemo vas na aerodromu, autobusnom kolodvoru ili u luci, te vas povesti u Zvecaj, osim ako ne dolazite vlastitim prijevozom. Zeleni kut je dobro poznat obiteljski hotel koji gleda na zelenu rijeku Mrežnicu i jedan od njezinih vodopada. Svaka soba ima svoju kupaonicu, a većina i balkon obasjan suncem. Hotel je sagrađen iznad stare vodenice koja danas proizvodi električnu energiju. Hotel služi tradicionalne hrvatske specijalitete, koristi svježu ribu, domaći sir, šunku i kobasice, kao i prirodno uzgojeno povrće i voće. Kasnije, kad se smjestite i odmorite, naći ćemo se ćemo se na terasi koja gleda na rijeku, a zatim uživati u večeri i upoznati suputnike i vodiče koji će vam ukratko predstaviti tjedni program.
Smještaj: hotel u blizini rijeke Mrežnice; Vožnja od aerodroma: 1h, Obroci: večera


Dan 2: NP Risnjak

NP Risnjak, pješačka tura, Nacionalni park, planinarenje, izlet, Planinski masiv Risnjak dobio je ime po jednoj od rijetkih životinja koja živi na tom području - risu. NP Risnjak se nalazi u Gorskom kotaru, najvišem planinskom i šumovitom dijelu zemlje, oko 15 km udaljenosti od Jadranskog mora. Park pokriva površinu od 63,5 km2, te uključuje područje Risnjaka i Snježnika te izvor rijeke Kupe. Naš izlet započinjemo kod Vilja, poučna staza koja će nas voditi prema našem cilju, Schlosserovom planinarskom domu smještenom 100 metara ispod vrha Risnjaka. Od tamo ćemo se popesti na vrh kako bi uživali u vjerojatno jednom od najljepših pogleda na vrhove Gorskog kotara, pa čak i Alpa. Nakon odmora spustiti ćemo se natrag u Vilje.


Smještaj: hotel u blizini rijeke Mrežnice; Vožnja: 1,5h, Treking: 3 – 4 h; dobro obilježeni planinarski put; Obroci: doručak i večera (ručak nije uključen)


Dan 3: NP Sjeverni Velebit

Velebit, trekking, pješačka tura, avantura, pješačenje, Nacionalni park, Hrvatska Ova avantura uključuje najpoznatiju i najljepšu stazu Sjevernog Velebita - Premužićev put. Velebit je poznat po neobičnoj raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta, šumskom bogatstvu, kanjonima, stijenama i špiljama koje oduševljavaju posjetitelje. Pored gore navedenog, Velebit je također dom najpoznatijoj hrvatskoj endemskoj vrsti, velebitskoj degeniji. Zbog svoje veličanstvenosti smatra se hrvatskim nacionalnim simbolom i kao takav se spominje u brojnim pjesmama, pričama i legendama. Ima karakterističan izdužen oblik sa strmim stranama, a na našem putu na nekoliko mjesta nam otvara pogled prema zadarskom arhipelagu. Put je ugodan za hodanje budući da nema velikih uspona i prolazi kroz gustu šumu.
Smještaj: privatni smještaj u blizini NP Plitivce; vožnja: 2.5 h; Treking: 4 – 5 h; dobro obilježeni planinarski put; Obroci: doručak i večera (ručak nije uključen)


Dan 4: NP Plitivička jezera

Plitvička jezera, Nacionalni park, pješačka tura, razgledavanje Imajući na umu današnji itinerar, stavljamo osmjeh na lice i krećemo u divljinu. Vozimo se prema najstarijem hrvatskom nacionalnom parku: Plitvičkim jezerima. Provest ćemo dan u pješačenju unutar i oko parka, fotografirajući predivne prizore. Plitvice se sastoje od 16 smaragdno zelenih i plavih jezera, a više od 90 vodopada i brojne špilje uvrstile su ih na UNESCO-vu Listu svjetske baštine. Jezera su okružena borovom i bukovom šumom i dom su velikom broju životinja. Uživamo u piknik ručku duž staze. Kasno poslijepodne vraćamo se u selo Korana, na vrijeme za kupanje u kristalno čistoj rijeci ispred pansiona.
Smještaj: privatni smještaj u blizini NP Plitivce; obroci doručak i večera (ručak nije uključen); pješačenje 5-6 sata, lagan teren, dobro označene staze.


Dan 5: Slobodan dan

Rijeka Una, BIH, pješačka tura, treking, Na peti dan Vašeg odmora možete biti aktivani ili lijeni koliko želite. Možete se opustiti uz rijeku, plivati ili čak dodatno istražiti biciklom okolicu Nacionalnog parka Plitvička jezera. U slučaju da se odlučite na dodatno istraživanje prirodnih ljepota koje Hrvatska ima za ponuditi, dodatne izlete možete uplatiti na licu mjesta. (Molimo Vas da uzmete u obzir da će troškovi za dodatni izlet po izboru biti plativi u trenutku odabira. Izlet je ostvariv s min. 4 osobe i ovisi o vremenskim prilikama).
Smještaj: privatni smještaj u blizini NP Plitivce; obroci doručak i večera (ručak nije uključen); kombi prijevoz: do 2h u jednom pravcu


Dan 6: NP Paklenica

Paklenica, Nacionalni park, treking, planinarenje, penjanje, tura, Hrvatska Ako je ikad postojalo jutro kad se isplatilo probuditi ranije, onda je to ovo jutro. Naša mala ekspedicija vodi nas u NP Paklenica, najpoznatiju planinarsku i penjačku destinaciju u Hrvatskoj. Pokriva područje kanjona Velike i Male Paklenice na južnim padinama Velebita. Relativno malo područje odlikuje se izuzetnom geomorfološkom raznolikošću, bogatom florom i faunom, privlačnim krajolicima i netaknutom prirodom. Prilagodivši se geografskom i klimatskom okruženju, stanovništvo se uglavnom bavilo selilačkim stočarstvom o čemu svjedoče planinski pastirski stanovi. Pješačenje je jedini pravi način za upoznavanje Paklenice. Nakon završetka izleta uputiti ćemo se prema Skradinu, našem slijedećem odredištu.
Smještaj: 3*Skradinski buk hotel; obroci D i V (ručak nije uključen); kombi prijevoz 2h+1h; hodanje 4-6 sati; Teren umjeren, dobr označen planinarski put


Dan 7: NP Krka

NP Krka, Nacionalni park, hodanje, istraživanje, vožnja brodom, Hrvatska Današnji dan provest ćemo u Nacionalnom parku Krka. Kratka vožnja brodom odvest će nas iz Skradina do 44 metra visokog Skradinskog buka. Nastavit ćemo motornim brodom do otočića Visovca te posjetiti franjevački (katolički) samostan. Nakon povratka večer provodimo u Skradinu, jedinstvenom gradiću smještenom na ušću Krke, na samoj granici nacionalnog parka. Mali slikoviti gradić bogate povijesne baštine ima nekoliko obiteljskih hotela, restorana, barova i vinarija, plažu i marinu - izuzetne prijateljske atmosfere.
3*Hotel Skradinski buk; obroci: doručak i večera (ručak nije uključen); pješačenje 1-2 sata, lagan teren, dobro označen put.


Dan 8: Odlazak

Pješačka tura, nacionalni parkovi Hrvatske, nacionalni parkovi, Hrvatska Odlazak i let kući. Ako odlučite provesti više vremena u Hrvatskoj naši vodiči će Vam rado preporučiti i druga prekrasna mjesta koja vrijedi posjetiti - posebno ona koja nećete naći u knjigama turističkih vodiča.
Obroci: doručak, vožnja kombijem: max 2 h

Napomena

Ovaj plan puta je podložan promjenama zbog raspona spretnosti unutar grupe i njihovih želja, vremena, razine vode, posebnih događaja itd.  Vodiči i voditelji puta će dati sve od sebe da Vam osiguraju najbolje iskustvo bez da ugroze Vašu sigurnost u bilo kojem trenutku. To može značiti i zastranu od originalnog plana puta da bi se izbjegle neugodnosti i/ili rizici koji mogu biti uzrokovani izvanrednim situacijama. Organizator zadržava pravo promjene plana puta bez prijašnje najave.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.